ΚΟΜΠΟΣΤ
Για τον γεωργό ή τον ερασιτέχνη κηπουρό που θέλει να καλλιεργήσει βιολογικά η κομπόστ έχει μεγάλη σημασία.Όσες διαφορετικές ουσίες και περισσότερες έχει τόσο καλύτερη κοπριά θα μας δώσει.Για να χωνέψει (χουμοποίηση) καλύτερα η κομπόστ πρέπει να την ανακατεύουμε συνέχεια και να την βοηθάμε με λίγη κοπριά στάβλου και ασβέστιο.
Κατάλληλα υλικά για την παρασκευή κομπόστ είναι τα ξερά φύλλα του φθινοπώρου, αγριόχορτα, ξερά κλαδιά, φλούδες από κρεμμύδια, φρούτα και το σημαντικότερο ανά διαστήματα μικρές δόσεις κοπριάς(στάβλο, κοτέτσι).
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε κατακάθια απο τσάι και καφέ φίλτρου.
Το ύψος της σωρού να μην υπερβαίνει το 1,5 μέτρο εννοώ το μήκος μπορούμε να το κάνουμε όσο θέλουμε.
Υλικά ακατάλληλα για την κομπόστ είναι τα κόκαλα, εντόσθια ζώων, πλαστικά, γυαλιά,φρούτα που έχουν ραντιστεί με φυτοφάρμακα και άλλα.
Υπάρχουν βέβαια και στην αγορά ειδικά δοχεία για την παρασκευή της αλλά μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας με παλέτες, συρμάτινο πλέγμα κτλ.Καλό είναι βέβαια να την σκεπάζουμε (εφόσον είναι δικιάς μας κατασκευής) για να μην χάσει τα θρεπτικά στοιχεία της.Αυτό μπορεί να γίνει με ξερά κλαδιά ή να φυτέψουμε κολοκυθιές γύρω της ωστέ να απλωθεί και να την σκιάζουν τα φύλλα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου