ΚΡΕΜΜΥΔΙ (ALLIUM CEPA)
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την θρεπτική του αξία. Καλλιεργείται σε παντός είδους εδάφους χωρίς πολλές απαιτήσεις.Στον βολβό περιέχονται θειούχες ουσίες που προκαλούν τα δάκρυα.Είναι πηγή βιταμίνης C και Α.Περιέχει επίσης ασβέστιο και νάτριο.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Υπάρχουν κρεμμύδια ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά και φθινοπωρινά-χειμωνιάτικα.Τα ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά καταναλώνονται φρέσκα και έχουν άσπρο με πράσινο χρώμα.Τα φθινοπωρινά-χειμωνιάτικα είναι πιο μεγάλα και κοκκινίζουν ελαφρώς προς τις ρίζες.
ΦΥΤΕΥΣΗ
Θα το βρούμε σαν σπόρο (απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία) και σαν βολβό (κοκάρι).Φυτεύεται όλο τον χρόνο.Όταν φυτεύεται τον Φεβρουάριο με Μάρτιο το ψιλό κοκάρι γίνεται το λεγόμενο ξερό κρεμμύδι και η συγκομιδή γίνεται το καλοκαίρι όταν ξεραθούν τα φύλλα.Το χοντρό κοκάρι καλλιεργείται για το φρέσκο κρεμμύδι.Μόλις φυτευτεί κάνουμε ένα πότισμα μέχρι να φυτρώσουν τα πρώτα φύλλα και μετά ξαναποτίζουμε.Για λίπανση αρχικά κάνουμε μια βασική με 15-15-15 και μόλις φυτρώσει κάνουμε εφαρμογή φωσφορικής αμμωνίας με 12-61-0, 10-50-10 κτλ.Μετά από 10 μέρες γίνεται λίπανση με νιτρική αμμωνία (34-0-0).Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 10 εκ. φυτό με φυτό και 30 εκ. ανά σειρά.
Δείτε το ακόλουθο βίντεο.
ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ο περονόσπορος και η σκωρίαση είναι οι βασικοί μυκητολογικοί εχθροί.Αντιμετωπίζονται με το μανκοζέμπ, ριντομίλ, χαλκό κ.α.Βασικό είναι κατά το πότισμα τα φύλλα να μην βρέχονται τα φύλλα για να μην δημιουργούμε κατάλληλο περιβάλλον για τη ν εκδήλωση του μύκητα.
Εντομολογικώς προβλήματα προκαλούνται από την μύγα του βολβού και οι προνύμφες λεπιδοπτέρων όπου καταπολεμούνται με το ντεσίς, βάκιλο θουριγίας κτλ.
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την θρεπτική του αξία. Καλλιεργείται σε παντός είδους εδάφους χωρίς πολλές απαιτήσεις.Στον βολβό περιέχονται θειούχες ουσίες που προκαλούν τα δάκρυα.Είναι πηγή βιταμίνης C και Α.Περιέχει επίσης ασβέστιο και νάτριο.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Υπάρχουν κρεμμύδια ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά και φθινοπωρινά-χειμωνιάτικα.Τα ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά καταναλώνονται φρέσκα και έχουν άσπρο με πράσινο χρώμα.Τα φθινοπωρινά-χειμωνιάτικα είναι πιο μεγάλα και κοκκινίζουν ελαφρώς προς τις ρίζες.
ΦΥΤΕΥΣΗ
Θα το βρούμε σαν σπόρο (απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία) και σαν βολβό (κοκάρι).Φυτεύεται όλο τον χρόνο.Όταν φυτεύεται τον Φεβρουάριο με Μάρτιο το ψιλό κοκάρι γίνεται το λεγόμενο ξερό κρεμμύδι και η συγκομιδή γίνεται το καλοκαίρι όταν ξεραθούν τα φύλλα.Το χοντρό κοκάρι καλλιεργείται για το φρέσκο κρεμμύδι.Μόλις φυτευτεί κάνουμε ένα πότισμα μέχρι να φυτρώσουν τα πρώτα φύλλα και μετά ξαναποτίζουμε.Για λίπανση αρχικά κάνουμε μια βασική με 15-15-15 και μόλις φυτρώσει κάνουμε εφαρμογή φωσφορικής αμμωνίας με 12-61-0, 10-50-10 κτλ.Μετά από 10 μέρες γίνεται λίπανση με νιτρική αμμωνία (34-0-0).Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 10 εκ. φυτό με φυτό και 30 εκ. ανά σειρά.
Δείτε το ακόλουθο βίντεο.
ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Ο περονόσπορος και η σκωρίαση είναι οι βασικοί μυκητολογικοί εχθροί.Αντιμετωπίζονται με το μανκοζέμπ, ριντομίλ, χαλκό κ.α.Βασικό είναι κατά το πότισμα τα φύλλα να μην βρέχονται τα φύλλα για να μην δημιουργούμε κατάλληλο περιβάλλον για τη ν εκδήλωση του μύκητα.
Εντομολογικώς προβλήματα προκαλούνται από την μύγα του βολβού και οι προνύμφες λεπιδοπτέρων όπου καταπολεμούνται με το ντεσίς, βάκιλο θουριγίας κτλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου