Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΡΟΥΛΙ (LACTUCA SATIVA)

Από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά το οποίο τρώγεται συνήθως ωμό σαν σαλάτα.Ευδοκιμεί σε όλα τα κλίματα και είναι αρκετά ανθεκτικό. Είναι φυτό ετήσιο και καλλιεργείται σχεδόν όλο τον χρόνο.Αναλόγως την εποχή καλλιεργούμε και την ανάλογη ποικιλία για να μην ξεβλαστώση.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Υπάρχει η ποικιλία Ρομάνα με όρθια ανάπτυξη και μεγάλα φύλλα.
Η ποικιλία Κεφαλωτό (butterhead) με ανοιχτό πράσινο χρώμα και ευαίσθητα φύλλα.
Το Κατσαρό Κεφαλωτό (iceberg) με σφαιρικό σχήμα και επίσης ευαίσθητα φύλλα.
Η Σαλάτα με κατσαρό φύλλωμα συνήθως ανοιχτού πράσινου χρώματος.
Τέλος το Κινέζικο το οποίο τρώγεται το στέλεχος και όχι το φύλλωμα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΛ/ΓΕΙΑΣ

Είναι σχετικά εύκολη καλλιέργεια και αντέχει στο κρύο.Προτιμά ασβεστώδες έδαφος εμπλουτισμένο με κοπριά.Μια βασική λίπανση με το 15-15-15ή 11-15-15 βοηθάει.Μετά από 15 μέρες περίπου εφαρμόζουμε νιτρική αμμωνία.Η φύτευση γίνεται ανά 20 εκ. φυτό με φυτό και 30 εκ. ανά σειρά.Στην αγορά εκτός από σπόρο υπάρχουν και έτοιμα φυτά όπου φυτεύονται απευθείας στον αγρό.
ΠΩΣ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ


ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Το σαλιγκάρι είναι πολύ επικίνδυνο κυρίως όταν το φυτό είναι μικρό.Καταπολεμείται με σαλιγκαρίνι.
Ο περονόσπορος είναι ο σοβαρότερος εχθρός από μυκητολογικής άποψης.Πολύ καλό μυκητοκτόνο για την αντιμετώπισή του είναι το ρέβους.Επίσης και ο βοτρύτης είναι μια πολύ μεγάλη απειλή για τα φυτά μας.Ο βοτρύτης αντιμετωπίζεται με το ροβράλ, νεοτοψίν κτλ. Βασικός τρόπος πρόληψης για να μην αρρωσταίνουν τα φυτά μας είναι να μην τα βρέχουμε από πάνω κατά την διάρκεια του ποτίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου